Dodano produkt do koszyka

Wzory jedzenia a struktura społeczna

ebook

Wzory jedzenia a struktura społeczna

Henryk Domański, Zbigniew Karpiński, Dariusz Przybysz, Justyna Straczuk

Wydawca: Scholar

Cena: 30.00 zł 23.00 brutto

Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 23.00 zł

Format:
Koszty dostawy:
  • Wysyłka na e-mail 0.00 zł brutto
Opis produktu
Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.

Tytuł
Wzory jedzenia a struktura społeczna
Autorzy
Henryk Domański, Zbigniew Karpiński, Dariusz Przybysz, Justyna Straczuk
Język
polski
Wydawnictwo
Scholar
ISBN
978-83-7383-794-2
Rok wydania
2015 Warszawa
Wydanie
1
Liczba stron
256
Format
pdf
Spis treści
Wstęp   7
Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia 13
1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia  13
1.2. Utowarowienie  17
1.3. Globalizacja  20
1.4. Indywidualizacja 22
1.5. Postfordyzm 24
1.6. Informalizacja  26
1.7. Stylizacja i nowoplemienność  28
1.8. Podsumowanie  30
Rozdział 2. Rytm jedzenia 32
2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia  33
2.2. Liczba i rodzaj posiłkow 36
2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia  39
2.4. Rytm jedzenia posiłkow  44
2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia  50
2.6. Wnioski 55
Rozdział 3. Co jedzą Polacy?  58
3.1. Składniki posiłkow  59
3.2. Śniadanie  64
3.3. Obiad  66
3.4. Kolacja  69
3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow  70
3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw  74
3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych  79
3.8. Stratyfikacja potraw  85
3.9. Wnioski 94
Aneks  96
Rozdział 4. Picie napojow 98
4.1. Wybory picia napojow ogołem 99
4.2. Stratyfikacja wzorow picia 102
4.3. Wnioski 116
Rozdział 5. Gdzie i z kim? 118
5.1. Miejsca jedzenia poza domem 119
5.2. Gdzie się jada 121
5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu 126
5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia 132
5.5. Z kim 136
5.6. Stratyfikacja – z kim 142
5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci 147
5.8. Podsumowanie 149
Rozdział 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia? 151
6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu 152
6.2. Czynności towarzyszące posiłkowi a przynależność społeczno-
-zawodowa i inne czynniki 162
6.3. Samo jedzenie 166
6.4. Podsumowanie 167
Aneks 169
Rozdział 7. Preferencje kulinarne 178
7.1. Nowość i tradycja 180
7.2. Wiedza kulinarna 188
7.3. Oszczędność i ekstrawagancja 191
7.4. Zdrowie i przyjemność 198
7.5. Wnioski 202
Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć 205
8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie 206
8.2. Zainteresowania kulinarne 211
8.3. Oszczędność i ekstrawagancja 214
8.4. Innowacyjność i prozdrowotność 216
8.5. Jedzenie „kobiece” i „męskie” 221
8.6. Wnioski 226
Zakończenie 228
Aneks metodologiczny 233
Budowa kwestionariusza 233
Schemat doboru proby 237
Realizacja badania 239
Operacjonalizacja zmiennych 242
Literatura 246
Noty o autorach 254
Cechy produktu
Dane ogólne
  • Format pliku
  • ebook
  •  
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Kontakt

CAFE KSIĘGARNIA TAJNE KOMPLETY
Przejście Garncarskie 2
Wrocław 50-107
(71) 714-23-80 pn-sb: 11.00-20.00 nd: 12.00-18.00
tajnekomplety@fundacja-karpowicz.org