ebook
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Tamara Sztyma, Magdalena Maślak
Wydawca: POLIN
Cena: 59.00 zł
42.00 zł brutto
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 42.00 zł
Format:
Koszty dostawy:
- Wysyłka na e-mail 0.00 zł brutto
Opis produktu
Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.
- Tytuł
- Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
- Autorzy
- Tamara Sztyma, Magdalena Maślak
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- POLIN
- ISBN
- 978-83-961931-7-9
- Rok wydania
- 2022
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 224
- Format
- pdf, epub
- Spis treści
- Zygmunt Stępiński: Słowo wstępne
Magdalena Maślak, Tamara Sztyma: Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
TRADYCJA
Małgorzata Kordowicz: Meandry koszerności
Michael Schudrich: Kaszrut: jedzenie dla lepszego życia
Agata Rakowiecka: Wspólny stół
DIASPORA
Joelle Bahloul: Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
Leah Koenig: Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
Michael Wex: Czulent: praźródło kuchni żydowskiej
Glenn Dynner: Żydowska karczma od kuchni? Historia w skrócie
NOWOCZESNOŚĆ
Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
Eve Jochnovitz: Żydowski wegetarianizm
Ruth Ellen Gruber: Lokale żydowskie, czy “żydowskie”?
Gil Hovav: Kuchnia izraelska dziś
WSPOMNIENIA
Bella Szwarcman-Czarnota: Kuchnia z tego świata
Ruth i Philipp Ladovscy: United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
Gołda Tencer: W kuchni mamy Soni
Hanna Merlak: Żydzi od kuchni
Devra Ferst: Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
PRZEPISY
Chałka
Maca
Czulent
Gefiletefisz
Kugel
Hamin
Chraime
Mina de espinaca
Sztuczna ryba
Humus
Naleśniki z serem
Karp po żydowsku
Macebraj
Amoronia
Cechy produktu
Dane ogólne
- Format pliku
- ebook
Opinie, recenzje, testy:
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt