ebook
Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych
Bożena Muszyńska
Cena: 24.00 zł
14.00 zł brutto
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 14.00 zł
Format:
Koszty dostawy:
- Wysyłka na e-mail 0.00 zł brutto
Opis produktu
Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów. W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz dużej dawki mało powszechnie dostępnej wiedzy
o grzybach, obala przede wszystkim wszechobecny mit o znikomej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.
o grzybach, obala przede wszystkim wszechobecny mit o znikomej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.
- Tytuł
- Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych
- Autor
- Bożena Muszyńska
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- Zakład Optymalizacji Zawodowej Ośrodek UMEA
- ISBN
- 978-83-931818-9-6
- Rok wydania
- 2012 Kraków
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 112
- Format
- Spis treści
- 1. WSTĘP 9
2. NAJWAŻNIEJSZE GRUPY FIZJOLOGICZNIE AKTYWNYCH METABOLITÓW WTÓRNYCH W OWOCNIKACH BASIDIOMYCOTA 15 2.1. Białka, wolne aminokwasy, aminy biogenne, mocznik 15
2.2. Benzochinony 19
2.3. Enzymy 20
2.4. Ergotioneina 21
2.5. Flawonoidy 22
2.6. Izoprenoidy 23
2.7. Kwasy tłuszczowe 30
2.8. Statyny 31
2.9. Sterole i sfingolipidy 33
2.10. Tokoferole 37
2.11. Węglowodany 42
2.12. Witaminy 47
2.13. Związki fenolowe 50
2.14. Związki indolowe 54
3. PIERWIASTKI 58
4. WYBRANE ANTYBIOTYKI (występujące w grzybach wielkoowocnikowych) 62
5. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE WYBRANYCH GATUNKÓW JADALNYCH 66
5.1. Auricularia polytricha (Uszak gęstowłosy) 66
5. 2. Agaricus bisporus (Pieczarka dwuzarodnikowa) 69
5. 3. Armillaria mellea (Opieńka miodowa) 71
5. 4. Boletus badius (Podgrzybek brunatny) 77
5. 5. Boletus edulis (Borowik szlachetny) 79
5. 6. Cantharellus cibarius (Pieprznik jadalny) 81
5. 7. Lactarius deliciosus (Mleczaj rydz) 85
5. 8. Leccinum scabrum (Koźlarz babka) 87
5. 9. Lentinula edodes (Twardziak jadalny) 90
5. 10. Macrolepiota procera (Czubajka kania) 95
5. 11. Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty) 98
5. 12. Suillus bovinus (Maślak sitarz) 100 5. 13. Suillus luteus (Maślak zwyczajny) 103
6. PIŚMIENNICTWO 105
Cechy produktu
Dane ogólne
- Format pliku
- ebook
Opinie, recenzje, testy:
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt