Dodano produkt do koszyka

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

ebook

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

Andrzej Balicki, Paweł Wojciechowski, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Maciej Syska, Filip Opoka

Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA

Cena: 146.00 zł 131.00 brutto

Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 131.00 zł

Format:
Koszty dostawy:
  • Wysyłka na e-mail 0.00 zł brutto
Opis produktu
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.






Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.






W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:


wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
wymogów bezpieczeństwa żywności,
rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
znakowania żywności,
przebiegu urzędowej kontroli żywności,
odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.


Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.






Adresaci:

Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.






"Opracowany przez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, obszerny komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności. Uznanie budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".






prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow






"Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem oraz egzekwowaniem prawa żywnościowego oraz - a może właśnie przede wszystkim - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".






prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk






"Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszystkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością funkcjonalna czy nowa żywnością. Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest szczególnie wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji".






prof. dr hab. Iwona Wawer

Tytuł
Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz
Autorzy
Andrzej Balicki, Paweł Wojciechowski, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Maciej Syska, Filip Opoka
Język
polski
Wydawnictwo
Wolters Kluwer Polska SA
ISBN
978-83-264-5509-4
Rok wydania
2013
Liczba stron
0
Format
pdf
Spis treści
Wykaz skrótów str. 7

Wstęp str. 13

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia str. 15

Dział I
Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych str. 25

Dział II
Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności str. 351

Rozdział 1. Przepisy ogólne str. 351

Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze str. 369

Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki str. 402

Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności str. 420

Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym str. 433

Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego str. 452

Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności str. 512

Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu str. 543

Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe str. 589

Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe str. 607

Rozdział 11. Znakowanie żywności str. 625

Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne str. 690

Dział III
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością str. 732

Dział IV
Wymagania higieniczne str. 748

Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych str. 748

Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów str. 783

Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny str. 835

Dział V
Urzędowe kontrole żywności str. 879

Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności str. 879

Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne str. 958

Rozdział 3. System RASFF str. 988

Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia str. 992

Dział VI
Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności str. 997

Dział VII
Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze str. 1028

Dział VIII
Przepisy karne i kary pieniężne str. 1063

Rozdział 1. Przepisy karne str. 1094

Rozdział 2. Kary pieniężne str. 1143

Dział IX
Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe str. 1168

Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących str. 1168

Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe str. 1168

Bibliografia str. 1181

Indeks terminów str. 1201

O autorach str. 1215
Cechy produktu
Dane ogólne
  • Format pliku
  • ebook
  •  
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Kontakt

CAFE KSIĘGARNIA TAJNE KOMPLETY
Przejście Garncarskie 2
Wrocław 50-107
(71) 714-23-80 pn-sb: 11.00-20.00 nd: 12.00-18.00
tajnekomplety@fundacja-karpowicz.org